Wat wil jij later worden?

Vraag een kind wat hij later wil worden en alles is mogelijk. Piloot, brandweerman en verpleegster zijn de geijkte antwoorden. Prinses, miljonair en zangeres zijn een goede tweede. Onze zoon wil vanaf het moment dat hij kan praten profvoetballer worden. Het meisje dat al jaren verliefd is op hem droomt – heel slim – van een carrière als voetbalvrouw.

Meike van zes heeft het sinds kort in haar hoofd om ‘echte gymnastieker’ te worden. Van ’s ochtends vroeg tot bedtijd liggen er kussens bij ons op de houten vloer, waarop ze kunstjes doet en de handstand oefent. Ons bed wordt gebruikt als trampoline voor de perfecte salto…

Emma is nog klein. Met haar anderhalf jaar kan ze er zelf in ieder geval nog weinig over zeggen. Wij zien daarentegen al lang wat er in haar schuilt: een echte directrice. Ze weet namelijk precies wat ze moet doen om andere mensen voor haar in beweging te zetten. Ze wijst, gilt, krijst, kijkt lief en trekt je aan de mouw… En omdat ze zo klein en schattig is, krijgt ze – zeker bij Meike en Ruben – een hoop gedaan. Wij waarschuwen de twee wel eens: “Denk erom, geef haar niet voortdurend haar zin. Als ze straks ouder is, wil je echt niet altijd alles voor haar doen.” Onze raad wordt steevast weggewuifd.

Emma is trouwens ook een manager in de dop. Tot voor kort sliep ze met één speen. Twee reservespenen lagen door ons weggestopt voor noodsituaties. Helaas vond Emma ze pas geleden en sindsdien moeten die spenen mee in bed. Net als haar pop. Managementgoeroe Ben Tiggelaar schreef in één van zijn columns eens waarom kinderen dit doen: ‘bezit betekent veiligheid. Niet alleen voor volwassen wereldburgers, maar ook voor peutertjes.’ Bezit geeft echter ook zorgen. Er raakt namelijk altijd wel één speen kwijt. Direct gevolg daarvan is dat Emma weer in haar rol van directrice schiet. Ze wijst, gilt, krijst, kijkt lief en trekt je aan de mouw… Helaas zijn wij ’s nachts de pineut. Meike en Ruben slapen door. En wij? Wij gaan op de tast op zoek naar die ene speen – die natuurlijk altijd tussen de spijltjes is gevallen – en stoppen hem snel weer in bed, zodat de rust terugkeert.

speen klein