Wim komt terug

‘Wim is jarig. Hij is heel vroeg opgestaan en stilletjes naar beneden gegaan.’ Tussen zijn cadeautjes – legerpoppetjes, een bal en een treintje – prijkt een fiets. Een rode driewieler met een wit mandje om precies te zijn. ‘Wim danst en roept en schreeuwt: Ik heb een fiets.’

Het is de eerste bladzijde van het kinderboek ‘Wim is weg’. Het boekje neemt nog geen vierhonderd woorden in beslag, maar vertelt het uitgebreide verhaal van Wims avontuur. Hij trekt er immers na het ontbijt op uit. Op weg naar Spanje. Hij fietst door de stad, pal langs de snelweg en valt uiteindelijk in slaap tegen een boom.

Als kind las mijn moeder dit avond aan avond voor. En ook nu nog, iets wat vergeeld en gerafeld, wordt het ‘gouden leesboekje’ uitgekozen als oma haar kleinkinderen op bed doet. En o wee als er stiekem een paar woordjes worden overgeslagen. De kinderen kennen het boekje uiteraard – net als ik vroeger – van A tot Z uit hun hoofd.

Benieuwd of Wim weer wordt teruggevonden door zijn ouders? Dan is er goed nieuws (ook voor iedereen die ‘Wim is weg’ weer eens wil lezen, maar het niet meer heeft). De voorleesklassieker van Rogier Boon ligt namelijk sinds deze maand na vijftien jaar weer in de winkel.
wim is weg